30 mei 2009

lab-beagle : tot uw dienst

Nog steeds worden er proeven gedaan met dieren. Onnodig ? In mijn ogen wel. Er kan tegenwoordig zoveel met de wetenschap, miljarden wordt de lucht ingevlogen, voor de wetenschap.

Waarom is dat nog steeds de dag van vandaag  nodig, dat er met behulp van dieren proeven worden uitgevoerd ? Waarom kan de techniek dit nog steeds de dag van vandaag niet zonder dieren ?

Waarom ?

Daar zullen we geen antwoord op krijgen. Maar het gevolg is wel zichtbaar :

o.a. laboratorium-beagles. Met name beagles worden voor de wetenschap gebruikt. Beagles zijn honden waar het makkelijkst de lichaamstaal aan af te lezen valt. Handzaam formaat.

Als deze beagles hun dienst aan de mens hebben bewezen, en wanneer ze lichamelijk en geestelijk nog goed genoeg zijn om een kans te krijgen verder te mogen leven, dan krijgen deze beagles een kans om een nieuw bestaan op te bouwen.

De stichting hulp en herplaatsing huisdieren zorgt hiervoor.

Het vrouwtje van Bluf en Chess heeft zo'n lab-beagle in huis genomen. Deze beagle, officeel heet hij James, maar wij noemen hem Foofur, krijgt bij Anne een kans om van een angstig onzeker hondje, op te bloeien tot een zelfverzekerde beagle die klaar is voor de wereld ! Wanneer dit slaagt, dan zoekt de stichting voor Foofur een nieuw liefdevol thuis waar hij een welverdiend plekje kan krijgen.

Wij hebben Foofur nu 2 maal gezien. En mijn hart draait om, bij het zien van zoveel angst bij dit diertje ... Een plekje naast de kast, is zijn veilige haven. Hier ligt hij, en bekijkt hij alles om zich heen. Zijn ogen stralen wel nieuwsgierigheid uit, en dat is een goed teken. Hij heeft al 2 maal uit mijn handen gegeten ... wat geeft dat een goed gevoel ! Vandaag heb ik hem mogen wassen met een washandje, heel voorzichtig en relaxed. Je ziet hem ontspannen ...

Vandaag heb ik samen met Anne zijn tuigje omgekregen. Het viel mee, wel verstarde hij behoorlijk, maar herstelde zich toch nog vrij snel nadien.

Hier een paar foto's van Foofur :

305091

305092

Voorzichtig eten geven, hij heeft honger !

305093

Zijn ogen stralen zachtheid uit, er zit totaal geen agressie in. Ondanks wat hem allemaal in het laboratium is aangedaan door de mens ...

305095

305096

Foofur heeft mijn hart gestolen. Wat een lief wezentje ... ondanks alles.

Ik hoop dat ik mijn steentje kan blijven bijdragen om van Foofur een fiere beagle te maken, zodat hij uiteindelijk samen met Bluf Chess Bas en Bono lekker kan genieten van de boswandelingen !

4 opmerkingen:

Peb zei

Zeer geslaagde wandeling zo te zien.!!

MOira alvast Gefeliciteerd en een fijne dag morgen.!!

bluf en chess zei

Ja Foofur is een echte hartendief. En met liefde geduld en ook rustig op zijn eigen tijd zal hij over een paar maanden zo niet weken wat meer zijn eigen gang gaan. Maar nu is het nog heel voorzichtig en elke kleine stap vooruit zoals heerlijk even je laten aaien en dan ook je oogjes durven dichtdoen.... dat is een mijlpaal. En ook voor de mens die dit mag doen, want als een hond je dan toch zo durft te vertrouwen ....Grandioos.

Brimstone zei

Moira, ik heb op het weblog van Anne over dit onderwerp al een reactie gegeven: http://beagleavonturen.web-log.nl/mijn_weblog_een_kijkje_in/2009/05/laat-de-lekkert.html#comments

Uit die reactie blijkt al dat ik er helemaal niet van overtuigd ben dat de SHHH er zo goed aan doet deze lab-hondjes te plaatsen.

Ik zou het veel diervriendelijker vinden als deze dieren helemaal niet meer aan onze maatschappij zouden moeten gaan wennen. Laat ze fijn honden met de honden zijn.

Die eerste heel erg belangrijke socialisatieperiode om als huishondje te leven hebben ze gemist. Hoe je ook je best doet, die valt niet meer in te halen, hun hersentjes zijn zo gevormd om met andere honden te leven. En dat kunnen Beagles goed, dat is de reden dat ze veel gebruikt worden in laboratoria, ze zijn makkelijk in een groep te houden, het eventueel aflezen van hun lichaamstaal heeft daar niets mee te maken.

Labhondjes toch willen laten wennen aan een huiselijk leven is de hondjes voor de tweede maal uitbuiten. Bij die tweede 'uitbuiting' dienen ze ervoor om te laten zien hoe begaan we wel niet zijn met ze en wat een vreselijke lieve dierenvrienden we zijn. Dat hondje zit echt niet te wachten op z'n 'warme mandje' en vooral niet op z'n tuigje.

Ik vind het intriest voor de dierenliefhebbers en nog triester voor de dieren hoe ze voor het karretje gespannen worden van de SHHH.

Dierenproeven we kunnen helaas nog niet zonder, maar laten we ons niet laten meeslepen door de ondoordachtige sentimenten van de SHHH.

Mirjam zei

Even een reactie op de reactie van brimstone. Wij hebben zelf twee labbeagles in huis. Het is absoluut geen uitbuiting om deze twee hondjes te laten wennen aan een fijn leven. Als je ziet hoe ze zijn opgegroeid bij ons en hoe ze nu zijn dan zou je je wel twee keer bedenken om zulke uitspraken te doen, ook over de SHHH. Heb je dan liever dat al deze hondjes worden afgemaakt? Tuurlijk is het beter als er helemaal geen beagles meer gebruikt worden maar dat is nu eenmaal niet zo. Dus als we deze hondjes dan toch kunnen helpen door ze de rest van hun leven op te vangen met heel veel liefde en geduld, dan liever zo.
Ik wens de baasjes van Foofur dan ook heel veel plezier met deze lieve hond en weet zeker dat het helemaal goed komt.