3 november 2007

3 november 2007 : Hupkes Dag

Vandaag is het 3 november, Sint Hubertusdag !

Voor diegene die niet uit Brabant komen, volgt hier een uitleg :

Op 3 november is het Sint-Hubertusdag, hij was een patroonheilige voor de jacht, en op die dag worden hûbkes gegeten. Dit zijn gewijde broodjes die beschermen tegen hondsdolheid. Iedere misganger nam vroeger een stuk brood mee voor zichzelf, de huisgenoten en de dieren.
Men behoorde eerst een Hubertusbroodje droog op te eten alvorens iets anders mocht worden gegeten.

Over Sint Hubertus gaat de legende, dat hij als gepassioneerd jager op een Goede Vrijdag een reusachtig hert achtervolgd zou hebben. Het hert keerde zich tegen de avond naar hem om met een lichtend kruis tussen het gewei. Een stem beval hem naar Lambertus, bisschop van Maastricht, te gaan en zich onder diens leiding te stellen om het geloof te verkondigen. Na de dood van zijn vrouw trok Hubertus zich terug in de wouden van de Ardennen. Vandaar ging hij op pelgrimstocht naar Rome. Daar werd hij, na de moord op Lambertus, tegen zijn wil door paus Sergius tot opvolger van Lambertus benoemd, als bisschop van Maastricht.

In het jaar 722 bracht Hubertus de bisschopszetel van Maastricht over naar Luik. Hij kwam in Tervuren na een koortsaanval in 727 om het leven. Hubertus werd op 3 november 743 heilig verklaard. Zijn stoffelijk overschot werd in 825 overgebracht naar een abdij in de Ardennen, tegenwoordig Saint-Hubert geheten.

Hubertus zou een mirakeldoener zijn geweest. Het meest bekende wonder is de genezing van een door hondsdolheid aangetaste man. In de Zuidelijke Nederlanden, vooral in Vlaanderen, is Hubertus een volksheilige.
Op Sint Hubertusdag (3 november) worden o.a. te Oorschot, Saint-Hubert en Tervuren de jachthonden gezegend. In Brabant, Limburg en Vlaanderen werd en wordt op 3 november het zgn. Hubertusbrood of Hubkesbrood gewijd, dat door mensen nuchter wordt gegeten en waarvan ook de huisdieren wat krijgen. Zo’n ‘hubke’ is een klein vierkant broodje, dat beschermt tegen hondsdolheid.

Dus geheel volgens traditie krijgen wij ook een hupke :

311071_1

311072_1

311073_1

311075_1

311074_1

311076_1

Zo, wij zijn weer vrij van hondsdolheid ! Gek zijn we wel van ons zelf, maar dat mag wel een beetje he ?

4 opmerkingen:

anne giezen zei

mmm, bofbeagles zijn jullie. Weer een jaar beschermd tegen hondsdolheid. Lekker hoor, vooral die met anijs en rozijnen.

Els zei

Die broodjes zagen er lekker uit, ikzelf zag ze nog nooit, wel weet ik dat op deze dag in Saint-Hubert groot feest is en dat alle dieren dan in de abdij gewijd worden, vooral paarden en beagles of andere jachthonden, dit gaat gepaard met veel hoorngeschal, jachtkledij en meutes beagles een prachtig tafereel!

Zo jongens zijn jullie weer een jaartje beschermd tegen onheil en ziektes! goed zo ;-)

Brimstone zei

Geheel volgens de religieuze traditie kijken Bas en Bono er heel devoot bij :-)

Leuk in beeld gebracht!

christine zei

Het was me deze keer geheel ontgaan haha
Vroeger thuis, kregen we ook altijd lekkere hubkes, en als we iemand tegen kwamen, kreeg diegene met onze knie een tikje op de billen haha en wij maar roepen Hubkesdag haha
Maar de knullen kunnen er weer een jaartje tegen haha.